Logged in as

Kundtjänst

Lediga tjänster

Lediga jobb på Elvaco

Elvaco är ett växande företag med duktiga, prestigelösa människor som vill leverera det lilla extra samtidigt som vi har kul på vägen! 

 

Ansök nu

Teknisk öppenhet – matrisen för teknologival

Teknisk öppenhet – matrisen för teknologival

Varje mät- eller IoT-program behöver en eller flera teknologier. Elvaco väljer alltid den teknologi som passar projektet bäst.

I vårt dagliga arbete handlar det alltid om att hitta rätt teknologi för att kunna göra verklighet av en IoT-tillämpning inom mätning. Vår matris för teknologival ger en översikt över styrkor och svagheter hos våra fyra huvudteknologier och möjliggör en snabb direktjämförelse utifrån flera kriterier. 

I det här blogginlägget presenterar vi fördelarna med M-Bus, Trådlös M-Bus, LoRaWAN och NB-IoT samt förklarar vilken roll principen om teknisk öppenhet spelar när det gäller att välja rätt teknologi.

 

Principen om teknisk öppenhet på Elvaco

Med termen teknisk öppenhet avser vi proceduren som garanterar att den teknologi som är bäst lämpad för det specifika användningsområdet alltid prioriteras vid teknologivalet.

På detta sätt ser vi till att IoT-infrastrukturer alltid fungerar optimalt och inte är bundna till specifika teknologier som kan vara föråldrade eller otillräckliga. Vi använder följande teknologier för att implementera IoT-tillämpningar som fjärravläsning av mätare, smart mätning och inom andra områden av fastighetsautomation: 

  • M-Bus
  • Trådlös M-Bus
  • OMS (Open Metering System)
  • LoRaWAN (Long Range Wide Area Network)
  • NB-IoT (Narrowband IoT)

 

Teknisk öppenhet ligger Elvaco extra varmt om hjärtat eftersom principen ger oss som leverantör och dig som kund flexibiliteten som krävs för att kunna anpassa oss till föränderliga krav och förhållanden.

 

Experttips: Sist men inte minst kan teknisk öppenhet dessutom förbättra driftskompatibiliteten mellan system genom att sammankoppla teknologier och få dem att samverka på ett effektivt sätt.

 

Från M-Bus till NB-IoT – en jämförelse av teknologier

M-Bus är en trådbunden kommunikationsteknologi med lång batteritid. Den långa räckvidden och robusta, dubbelriktade kommunikationen möjliggör tillförlitlig och kontinuerlig datainsamling. M-Bus-protokollet är utformat för en stor mängd data och erbjuder många produkter för mätning och fjärravläsning av mätare. Den trådlösa M-Bus-enheten (wM-Bus) använder frekvensbandet 868 MHz eller 434 MHz i Europa och drivs av batterier. Den erbjuder stora mängder data och en enkel infrastruktur. Räckvidden är kortare jämfört med andra teknologier, till exempel M-Bus. 

LoRaWAN använder frekvensbandet 433/868/915 MHz och erbjuder lång räckvidd och hög penetrationsförmåga i kombination med långvarig batteriförsörjning. Detta möjliggör snabb och säker överföring av data och erbjuder utmärkt kompatibilitet med mät- och IoT-produkter. Jämfört med andra teknologier som M-Bus erbjuder den dock lägre dataöverföring.

NB-IoT erbjuder också lång räckvidd och hög penetrationsförmåga. Till skillnad från andra teknologier har det LTE-baserade överföringsprotokollet dock ingen egen infrastruktur. Mobilnätoperatörer kan erbjuda Network-as-a-Service (nätverk som en tjänst) och teknologin stöder även tvåvägskommunikation. Jämfört med andra teknologier, exempelvis M-Bus, överför den dessutom den minsta mängden data.

 

 

 

Slutsats

Varje tillämpning inom området för smart mätning eller sakernas internet (IoT) kräver ett kompetent val av teknologi. M-Bus, Trådlös M-Bus, LoRaWAN och NB-IoT erbjuder var för sig tydliga fördelar och nackdelar, vilka noggrant bör vägas mot varandra under planeringsprocessen.

Tack vare Elvacos särskilda tekniska öppenhet har de framgångsrikt gett råd till kunder i årtionden om samtliga aspekter när det gäller att välja rätt teknologi för att bygga smarta infrastrukturer. Vi rekommenderar och säljer också de bäst lämpade produkterna för specifika teknologier. Tveka inte att kontakta vårt expertteam om du är ute efter rådgivning utan åtaganden.

 

Vanliga frågor om teknologival och teknisk öppenhet

 

Vad betyder teknisk öppenhet?

Teknisk öppenhet innebär att ett system eller en plattform inte är knuten till en specifik teknologi, utan kan integreras och använda flera olika teknologier. Detta möjliggör en mer flexibel och anpassningsbar miljö där olika enheter och tillämpningar kan fungera i samverkan.

 

Vilken IoT-teknologi är bäst?

Det finns inget övergripande svar på frågan om vilken IoT-teknologi som är bäst, utan respektive teknologi måste utvärderas från användningsfall till användningsfall. Medan M-Bus och Trådlös M-Bus är idealiska för mättillämpningar som fjärravläsning av mätare tack vare den extremt långa batteritiden och en stor mängd data är LoRaWAN och NB-IoT särskilt passande för IoT-tillämpningar tack vare den långa räckvidden och Network-as-a-Service-modellen.

Back to archive