Logged in as

M-Bus

M-Bus är en trådad kommunikationsteknologi som används för fjärravläsning av till exempel el-, vatten-, värme- och temperaturmätare.

Utbudet av mätare är mycket stort och tack vare att kommunikationsprotokollet och det elektriska gränssnittet är reglerat av en EN-standard kan använ-daren blanda utrustning från olika tillverkare.  M-Bus kan även användas till styrning och övervakning av processer. 

 

 

Standard och kompatibilitet

M-Bus standarden definierar hur kommunikation ska fungera från elektrisk nivå, hela vägen upp till att inkludera hur faktiska data formateras. Detta innebär att all M-Bus kompatibel utrustning fungerar bra tillsammans och att det inte krävs någon extra produktspecifik information för att tolka eller använda M-Bus utrustning ur ett protokollperspektiv.  

Teknisk prestanda

Pålitligheten är den största fördelen med trådad kommunikation. Till skillnad från radiolösningar som alltid utsätts för förändringar i omgivningen, som påverkas av andra enheter som använder samma spektrum och som måste penetrera ändringar i fysisk miljö, är trådade lösningar opåverkade så länge kabeln är intakt.

Bandbredden är begränsad, men systemet är mycket robust mot elektriska störningar orsakade av bland annat blixtnedslag, samtidigt som det är möjligt att ha en kabellängd på upp till flera kilometer med en vanlig 2-trådskabel.

Slutenheter, såsom mätare, kallas slavar i M-Bus terminologi. De drivs av en M-Bus master, vanligtvis en separat produkt eller inbyggd i en mer avancerad gateway-produkt. Även om den här designen gör att mätare bara behöver förlita sig på M-Bus kabeln för både kommunikation och ström, gör den insamlingsenheten olämplig för batteriström.

 

Både trådad och trådlös M-Bus stöder

  • Tvåvägskommunikation, men av tekniska skäl betraktas system oftast som ”envägs” från mätaren/sensorn till ett mottagande system
  • Krypterad data från mätare/sensorer

 

Lämpliga applikationer

Trådad M-Bus är fortfarande en mycket bra och robust lösning för applikationer som använder enklare mätare/sensorer och där kostnaderna för kabeldragning är acceptabla. Det senare är ofta en kritisk punkt som gör det mer populärt för till exempel nybyggnation snarare än eftermonteringsprojekt.

CMe2100 LTE

M-Bus Metering Gateway
för mobilt nätverk

Läs mer

CMe3100

M-Bus Metering Gateway för fast nätverk

Läs mer

Sensorer

Temperatur- och
luftfuktighetssensorer

Läs mer

Genom att fortsätta använda webbplatsen, godkänner du användandet av cookies. Läs mer under Integritetspolicy och Cookiepolicy.