Logged in as

Kundtjänst

Lediga tjänster

Lediga jobb på Elvaco

Elvaco är ett växande företag med duktiga, prestigelösa människor som vill leverera det lilla extra samtidigt som vi har kul på vägen! 

 

Ansök nu

IoT-tekniker – nätverk i Internet of things

IoT-tekniker – nätverk i Internet of things

Upptäck potentialen hos olika IoT-tekniker och deras betydelse för en rad smarta koncept.

IoT-teknologier – nätverk i Internet of things

Internet of things (IoT) erbjuder enorm potential för automatisering av processer och därmed även för ökad effektivitet inom en rad områden – från fastighetsoptimering till sjuk- och hälsovården. Grunden för detta utgörs av särskilda IoT-teknologiersom möjliggör samverkan mellan flera olika nätverk av enheter och system.

 

IoT-teknologier – hur de fungerar i korthet

Vad är Internet of Things? Internet of Things (IoT) ansluter fysiska enheter till virtuella system och gör det möjligt för dem att kommunicera med varandra, utbyta data och utföra åtgärder.

Tekniken bakom IoT består av anslutna sensorer, styrdon samt andra smarta enheter som har sammankopplats via specifika nätverkstekniker som går under namnet IoT-tekniker. IoT används redan i ett brett spektrum av branscher, inklusive i smarta hem, smart mätning och individuell mätning, men även i smarta städer och industriella tillämpningar som tillverkning och logistik.

 

Automatisering och affärsmodeller – IoT-teknikens potential

Inom dessa områden kan Internet of Things bidra till förbättrad effektivitet och produktivitet. Välkända exempel på detta är fastighetsautomation eller automatiseringen av processer i en industriell produktionsanläggning. Genom denna teknik kan processerna optimeras och kostnaderna reduceras. 

IoT-tillämpningar kan dessutom leda till bättre kontroll och optimering av resurser inom till exempel energi- och vatteninfrastrukturer. Genom övervakningsmekanismer kan IoT-tillämpningar även bidra till att förbättra hälso- och sjukvården och den allmänna säkerheten, till exempel genom att implementera tekniken på sjukhus eller i transportsektorn. 

Sist men inte minst lägger IoT-tekniken även grunden för att kunna skapa nya affärsmodeller och tjänster. Detta görs möjligt genom att samla in och analysera data, vilket ger insikter i kunders beteenden och synlighet för hur produkter och tjänster presterar. Med hjälp av denna information kan företag identifiera öppningar för att skapa nya erbjudanden.

 

LoRaWAN och NB-IoT – de populäraste LPWAN-nätverksprotokollen

Low Power Wide Area Network (LPWAN) är ett trådlöst nätverksprotokoll som är särskilt utformat för IoT-tillämpningar med låg bandbredd, låg effekt och lång räckvidd. LPWAN-teknikerna LoRaWAN och NB-IoT är bland de mest använda IoT-teknologierna.

 

LoRaWAN – implementera IoT-tillämpningar enkelt och med minimala störningar

LoRaWAN är ett av de mest använda nätverksprotokollen för trådlösa IoT-nätverk. Tjänsten använder det licensfria ISM-bandet och möjliggör dataöverföring med särskilt lång räckvidd och hög penetrationsförmåga. 

Tack vare designen för låg effekt och låg latens är LoRaWAN perfekt för användning i smart fastighetshantering (individuell mätning) och smart mätning. Smarta stadsinfrastrukturer, spårning av tillgångar och miljöövervakning är andra vanliga tillämpningar av LoRaWAN.

 

NB-IoT – pålitlig teknologi baserad på mobil kommunikation

NB-IoT är en trådlös smalbandsteknologi för IoT-tillämpningar. Den är baserad på mobilnätverk och erbjuder lång räckvidd och hög tillförlitlighet med låg strömförbrukning. NB-IoT är särskilt lämplig för användningsområden som kräver mycket hög tillförlitlighet, såsom smart energi- och vattenavläsning av mätare i moderna byggnader. Med ett befintligt NB-IoT-nätverk från mobilnätsleverantören kan lösningen distribueras snabbt och utan dröjsmål. En plug and play-lösning kan därmed enkelt implementeras, vilket innebär att serviceteknikern på plats inte behöver någon särskild utbildning för att administrera gatewayerna. 

 

Från Wi-Fi till RFID – andra IoT-teknologier

Förutom LPWAN-teknologier finns det många andra teknologier som används i IoT-tillämpningar. De mest välkända exemplen är: 

  • WLAN (Wireless Local Area Network), som ger hög hastighet och bred täckning.
  • BLE (Bluetooth Low Energy), vilket är en lågeffektversion av Bluetooth för smarta hemenheter och bärbara enheter.
  • Zigbee, vilket är ett trådlöst nätverksprotokoll med låg effekt som är särskilt utformat för smarta hemenheter.
  • RFID (Radio Frequency Identification), vilket är en teknik för att spåra objekt med hjälp av radiovågor.

Dessutom finns det sensornätverk som använder olika mätinstrument för att samla in och överföra data. För att lagra, bearbeta och analysera stora mängder data i Internet of Things används även IoT-tekniker för molnberäkning.

 

Lär dig mer om Elvacos IoT-teknologier

Elvaco har årtionden av erfarenhet inom Internet of Things. Vi använder i synnerhet IoT-teknologierna LoRaWAN och NB-IoTför att bygga smarta och automatiserade infrastrukturer.

Många kunder förlitar sig på vår breda produktportfölj, som är kompatibel med IoT-teknologier. Elvaco erbjuder en mängd olika LoRaWAN-baserade produkter, till exempel datainsamlare, gateways och sensorer, samt åtskilliga NB-IoT-produkter som hjälper dig att skapa smarta, anslutna system. 

När det är dags att välja rätt sorts IoT-teknologi för ett projekt utgår Elvaco från principen om teknisk öppenhet. Det innebär att IoT-teknologin som matchar projektets behov bäst alltid används. Tveka inte att kontakta vårt expertteam om du intresserad av våra produkter eller har några frågor om IoT-teknologier. Vi ser fram emot din förfrågan och hjälper dig gärna.

 

Vanliga frågor om IoT-tekniker

 

Vad står förkortningen IoT för?

Förkortningen IoT står för den engelska termen ”Internet of Things”. Detta hänvisar till ett nätverk av den fysiska världen som identifieras av sensorer och ansluts till ett nätverk med ett virtuellt system.

 

Vilka sorters IoT-teknologier finns det?

Det finns åtskilliga IoT-teknologier, inklusive Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee, LoRaWAN, NB-IoT, Sigfox och många fler. Varje teknologi har olika egenskaper och är lämplig för olika användningsområden.

 

Vilka är fördelarna med IoT-teknik?

IoT-tekniker erbjuder en rad fördelar, inklusive förbättrad effektivitet, säkerhet och bekvämlighet i en mängd processer. De kan också bidra till att minska kostnaderna genom att samla in data och automatisera driften. Dessutom kan nya tjänster och affärsmodeller skapas utifrån IoT-teknikerna.

Back to archive