Logged in as

Kundtjänst

Lediga tjänster

Lediga jobb på Elvaco

Elvaco är ett växande företag med duktiga, prestigelösa människor som vill leverera det lilla extra samtidigt som vi har kul på vägen! 

 

Ansök nu

Fördelar med LoRaWAN: snabb, säker och tillförlitlig dataöverföring med lång räckvidd

Fördelar med LoRaWAN: snabb, säker och tillförlitlig dataöverföring med lång räckvidd

Upptäck potentialen hos LoRaWAN för snabb och pålitlig dataöverföring med lång räckvidd.

Om du frågar experter inom IoT (Internet of Things) vilken den bästa trådlösa teknologin för IoT-applikationer är, så brukar LoRaWANoch NB-IoT oftast dyka upp. Det är knappast förvånande eftersom LoRaWAN erbjuder enorm potential tack vare dess långa räckvidd, låga strömförbrukning och säkra dataöverföring.

 

I det här blogginlägget fokuserar vi på fördelarna med LoRaWAN för IoT-applikationer som smart mätning.

 

Säkert, robust och skalbart – fördelarna med LoRaWAN

 

Vad är LoRaWAN?

LoRaWAN står för "Long Range Wide Area Network" och är ett trådlöst nätverksprotokoll optimerat för överföring av data över långa avstånd. Teknologin kommunicerar via licensfritt radiospektrum samt LPWAN (Low Power Wide Area Network Technology), vilket gör den idealisk för IoT-applikationer.

 

Applikationer baserade på LoRaWAN som nätverksprotokoll har många fördelar. De viktigaste fördelarna med teknologin är:

 

  • Lång räckvidd och hög penetrationsförmåga vid dataöverföring över långa avstånd
  • Låg strömförbrukning och därmed lång batteritid för slutenheter i nätverket
  • Enkel och kostnadseffektiv implementering och användning genom att licensfria radiofrekvenser används
  • Hög skalbarhet som stödjer ett brett utbud av enheter
  • Säker och tillförlitlig dataöverföring

 

 

LoRaWAN – dataöverföring med snabb hastighet

 

Dataöverföring med LoRaWAN är särskilt snabb, eftersom teknologin överför relativt små datamängder.

 

Genom att använda licensfria frekvenser och LoRaWAN-gateways kan dataöverföring över långa avstånd ske nästan i realtid. Detta gör LoRaWAN till en pålitlig lösning för användningsfall där det krävs snabb svarstid vid dataöverföringen.

 

Energieffektivitet och strålningsreduktion tack vare minimal överföringseffekt

 

Till skillnad från andra trådlösa tekniker använder LoRaWAN ett lågfrekvensområde med lägre överföringseffekt. Detta och undvikandet av processer för konstant uppkoppling, etablering och frånkoppling minimerar energiförbrukningen och minskar strålningsexponeringen.

 

LoRaWAN-enheter har låg batteriförbrukning och kan därför drivas autonomt och underhållsfritt under lång tid, vilket är en stor fördel för många applikationer. Kombinationen av låg strömförbrukning och låg strålningsöverföring gör LoRaWAN till en miljövänlig och hållbar lösning.

 

 

 

 

LoRaWAN nätverkstopologi

 

Ett LoRaWAN-nätverk består av olika komponenter.

För det första finns det noder, som är sensorer och enheter som överför datapaket från fältet. Dessa paket tas sedan emot av gateways inom deras räckvidd.

 

Därifrån vidarebefordras data till den centrala komponenten i ett LoRaWAN-nätverk, nätverksservern. LoRaWAN-nätverket är vanligtvis strukturerat i en stjärntopologi. Nätverksservern fungerar som en hub med en mängd olika uppgifter (såsom meddelandedirigering, datahastighetshantering, kryptering och dekryptering, deduplicering), medan gatewayen upprättar anslutningen till noderna. Detta gör att gatewayen även kan ta emot data från LoRaWAN-nätverksservern och skicka den vidare till noderna.

 

Nätverksservern vidarebefordrar data till en applikationsserver som bearbetar datan och till exempel gör den tillgänglig för nätoperatören för visualisering och dataanalys i en IoT-plattform.

 

Säkerhet och tillförlitlighet är fördelar med LoRaWAN

 

LoRaWAN möjliggör säker och pålitlig dataöverföring, vilket säkerställer skyddet av integriteten och skyddar mot olaglig åtkomst. LoRaWAN-protokollet använder till exempel AES-128-kryptering och autentisering på slutpunktsnivå för att säkerställa en säker dataöverföring.

 

Med LoRaWAN-tekniken har operatören möjlighet att bygga sitt eget privata nätverk och behåller därmed full kontroll över sina data.

 

Dessutom använder nätverksprotokollet flera kanaler med olika frekvenser för att minimera störningar. Störningsfri överföring säkerställs genom övervakning av signalkvaliteten och automatiskt kanalbyte.

 

Slutsats

 

Sammanfattningsvis erbjuder LoRaWAN en enorm potential för IoT-applikationer som smart mätning. Fördelarna med denna överföringsteknik ligger i dess långa räckvidd, energieffektivitet, skalbarhet, säkerhet och tillförlitlighet.

 

Sammantaget är LoRaWAN en lovande teknik som gör IoT-applikationer säkra och effektiva. På Elvaco förlitar vi oss även på flera andra teknologier förutom LoRaWAN, bland annat M-Bus, trådlös M-Bus och NB-IoT för implementering av smarta mätinfrastrukturer.

 

Elvaco följer principen om teknisk öppenhet, vilket i princip inte gynnar någon teknik, utan snarare hittar den optimala lösningen med den mest lämpliga tekniken beroende på applikation. Därför kommer vi snart att presentera en annan dataöverföringsteknik för smart mätning i vår blogg. 

 

Vanliga frågor om fördelarna med LoRaWAN

 

Vilka är fördelarna med LoRaWAN jämfört med andra nätverksprotokoll?

LoRaWAN möjliggör trådlös dataöverföring över långa avstånd med låg strömförbrukning och hög penetrationsförmåga. LoRaWAN använder licensfria radiofrekvenser, vilket underlättar implementering, användning och sänker kostnaderna. Jämfört med andra nätverksprotokoll är LoRaWAN också säker, pålitlig och erbjuder hög skalbarhet.

 

I vilka applikationer är LoRaWAN särskilt lämplig?

LoRaWAN är särskilt lämplig för IoT-applikationer (Internet of Things) som kräver lång batteritid och för pålitlig trådlös dataöverföring över långa avstånd. Ett bra exempel på tillämpningen av överföringsprotokollet är utrustning för intelligenta byggnader och vatten- och värmenät. I dessa fall används LoRaWAN särskilt för att skapa smarta mätsystem.

 

 

Back to archive