Logged in as

Kundtjänst

Lediga tjänster

Lediga jobb på Elvaco

Elvaco är ett växande företag med duktiga, prestigelösa människor som vill leverera det lilla extra samtidigt som vi har kul på vägen! 

 

Ansök nu

Att mäta hållbarhet

Att mäta hållbarhet

Elvacos position är tydlig: vi vill driva på utvecklingen mot en grönare och mer hållbar framtid genom att erbjuda marknadsledande helhetslösningar inom smart mätning.

Som organisation strävar vi efter att utveckla hållbara lösningar som gagnar våra kunder, medarbetare och miljön. Vi är övertygade om att endast de företag som engagerar sig i hållbarhetsfrågor idag kommer att vara rustade för att möta morgondagens behov. Därför strävar vi efter att integrera hållbarhet i allt vi gör; vi har inte en hållbarhetsstrategi – vi har en hållbar affärsstrategi! 

Under 2022 genomförde vi en klimatscreening, för att analysera vår miljöpåverkan. Analysen visade att över 85 procent av våra koldioxidutsläpp låg inom Scope 3 (indirekta utsläpp) vilket är utanför vår direkta kontroll. Detta beror till stor del på att vi lägger ut all vår produktion på tredjepart. För att ytterligare fördjupa vår förståelse genomförde Elvaco en miljödeklaration (Environmental Product Declaration, EPD). En sådan deklaration belyser våra produkters miljöpåverkan från råmaterial och tillverkning till livscykelns slut och återvinning. Denna process startade med en noggrann utvärdering av en specifik produkt: en integrerad mätarkommunikationsmodul för värmemätare. Detta är en liten modul, ett chip med ett fåtal komponenter, men genom att studera denna fick vi en god förståelse för vår miljöpåverkan. 

All data från leverantörer och kunder samlades in och analyserades i en livscykelanalys, vilket är ett centralt steg i EPD-processen. I april 2023 fick vi vår EPD granskad och verifierad av en oberoende tredje part, vilket inte var helt lätt att hitta då vi var relativt tidiga med att implementera EPD för den här typen av produkter. 

Med deklarationen som underlag kan vi konstatera att det som har störst betydelse för miljöpåverkan är valet av material och komponenter i den tidiga designfasen. Denna insikt kommer att vara en bra guide för oss i vår framtida produktdesign, och kommer att göra det möjligt att minska klimatpåverkan tidigt i produktutvecklingsfasen. Vi planerar att skapa EPD:er för fler produkter, och tack vare de lärdomar vi nu har med oss kommer framtida processer dessutom att bli enklare att genomföra.

Läs hela hållbarhetsrapporten

 

Back to archive