Logged in as

Lansering av CMi6140

Lansering av CMi6140

Elvaco fortsätter att växa inom NB-IoT – lanserar ny modul för värmemätare från Kamstrup

Modulen CMi6140 är vårt senaste tillskott till vårt sortiment inom NB-IoT-kommunicerande produkter. Modulen är utvecklad för att tillföra alla fördelar med NB-IoT och för att energibolagen ska kunna möta de högre kraven på räckvidd, livslängd och säkerhet.

CMi6140 är utvecklad för värmemätare från Kamstrup, en viktig aktör inom värme/kyla-branschen och som har ett stort antal mätare i fält. Med vår nya modul, CMi6140, ger vi våra kunder som använder Kamstrupmätare möjligheten att enkelt omvandla dem till smarta IoT-mätare med NB-IoT-teknologin.

 

NB-IoT – en teknologi på framfart
NB-IoT är på framfart och det sker en ständigt ökad efterfrågan kring teknologin på marknaden. Teknologin är utvecklad för IoT-applikationer om bygger på låg strömförbrukning och lång räckvidd. Teknologin passar bra i sammanhang där man vill kommunicera en relativt liten datamängd, relativt sällan och kostnadseffektivt. 

NB-IoT drivs och underhålls av mobiloperatörerna som ser till att nätet inte överbelastas samt att kollisioner undviks. På så vis får man som användare ett nät med hög kvalitet. Teknologin bygger på lång räckvidd, hög energieffektivitet och låga datakostnader.

 

Produkten CMi6140 och dess fördelar
CMi6140 är en NB-IoT-kommunicerande mätarkommunikationsmodul för Kamstrup-värmemätare som är enkel att komma igång med och att använda. Modulen ansluter till nätverket och börjar leverera data direkt vid uppstart, vilket förenklar driftsättningen av produkten. CMi6140 kan även levereras förkonfigurerad och med ett SIM-kort installerat – allt för att göra hanteringen av produkten så enkel som möjligt. 

Driftsättningen av CMi6140 görs enkelt via vår app Elvaco One-Touch Commissioning (OTC) eller via mätarens tryckknapp. CMi6140 är integrerad i mätaren, så den viktigaste informationen om installationsprocessen kan följas direkt i mätarens display eller i Device Management-systemet. Detta ger direkt feedback på om installationen lyckats, vilket sparar tid och ansträngning i fält. 

Elvacos unika OTC-koncept ger hela kedjan när det gäller säkerhet, enkel driftsättning och konfigurering, där mätdata smidigt levereras hela vägen in i önskat energiuppföljningssystem. 

CMi6140 ger användaren en mycket säker lösning där nycklar och övrig information levereras genom Elvacos nyckelhanteringssystem (KMS) med direkt M2M API-integration. Detta är redan implementerat av flertalet HES-operatörer (head-end system) som till exempel Landis+Gyr, Aidon, Diehl, Avance och Cuculus). Allt för att möta säkerhetskraven och att ge våra kunder en säker och effektiv lösning. 

CMi6140 levererar tidsstämplade mätvärden med hög tillförlitlighet och stöder flera olika meddelandeformat. Detta ger användaren fördelen att enkelt kunna anpassa den insamlade datan till valfritt projekt. Modulen stöder även momentanavläsningar samt avläsningar av historiska värden för att fylla lyckor i mätserier, till exempel på grund av avbrott i mobilnäten.  

Med vår batteridrivna CMi6140 NB-IoT ger vi en lösning till den starka efterfrågan på en platsoberoende applikation, eftersom ingen strömanslutning behöver finnas tillgänglig på plats. Detta ger fördelen med en hög flexibilitet vid installationen av kommunikationsmodulen i mätenheten. 

 

Device management - enhetshantering och mätdata
Elvaco har valt LWM2M som protokoll för Device Management, vilket gör det möjligt för användaren att välja valfritt system för Device Management med support för LWM2M. Beroende på produktens strömförsörjning är det möjligt att genomföra momentanavläsningar. Den har även funktionen att kunna leverera mätdata via LWM2M, vilket resulterar i fördelen av att endast behöva använda en server för både Device Management och Meter Data Management. 

CMi6140 kan skicka data med standardiserad payload-avkodning så som vanlig text (JSON), M-Bus och en kombination av SenML/CBOR/M-Bus. Detta möjliggör direktintegration med de flesta head-end-systemen med ingen eller mycket liten ansträngning.

 

CMi6140 passar i Elvacos plattformsstrategi
Enligt Elvacos plattformsstrategi, använder även modulen CMi6140 det ledande och standardiserade M-Busprotokollet för öppen mätning inom applikationslagret. 
”Genom att generellt använda M-Bus som det ledande mätprotokollet säkerställer vi högsta interoperabilitet för våra mätprodukter. Systemintegratörer kan enkelt anpassa ytterligare CMi61XX-produkter om de en gång har integrerat dem i sin mätplattform. Detta sparar pengar och tid i ditt mätprojekt.” Förklarar Christopher Vonasek, Product Manager för Meter Connectivity Modules.

 

Vid frågor gällande produkten, vänligen kontakta Christopher Vonasek, Product Manager, Meter Connectivity Modules, +46 300 30253 / christopher.vonasek@elvaco.se

 

Back to archive